Immvr.se → En hemsida om blockchain & kryptovalutor

Mannen, kvinnan eller gruppen som ligger bakom bitcoin, Satoshi Nakamoto – har förändrat världen för alltid. Bitcoin har revolutionerat finansmarknaden och i dess följe hittar vi fler spännande valutor.

Kryptovalutor är i korthet en databas som ingen kan manipulera utan att rätt villkor är uppfyllda. Samma valuta är decentraliserad och helt befriad från övervakande parter, såsom centralbanker och myndigheter. 

Ny kryptovaluta skapas med hjälp av krypto miners, eller kryptobrytare, som förfogar över kraftfull hårdvara som ser till att transaktionerna går som de ska. 

Investerare kan köpa kryptovaluta via internationella handelsplatser såsom Coinbase, men i Sverige väljer många att handla via Avanza eller Safello. Om ni handlar via Safello behöver ni ha tillgång till Swish, Bank-ID samt en kryptoplånbok. Men om det istället är Avanza som gäller räcker ett Avanza-konto fint. Men tänk gärna på att Avanza endast säljer certifikat – det är en väsentlig skillnad i jämförelse med de befintliga handelsplattformarna.

Bitcoin

Bitcoin presenterades som ett koncept av Satoshi Nakamoto, samma man som låg bakom blockchain-tekniken. Han ville skapa en decentraliserad, ospårbar och säker valuta – helt utan någon kontrollerande central part, och det har han lyckats ruskigt bra med.

Bitcoin skiljer sig rejält i jämförelse med traditionella valutor, såsom kronan. Bitcoin kan inte manipuleras på samma sätt som fysiska valutor, och värdet bör hålla sig stabilt över tid då det ett bestämt antal bitcoin äntrar marknaden i en stadig takt. 

Samma valuta är dock inte helt anonym då plånboksadresserna kan kartläggas, åtminstone i teorin. 

Blockchain

Blockchain, eller blockkedjan, kom till världen tack vare Satoshi Nakamoto. Blockchain är ingen kryptovaluta, utan en del av den bakomliggande tekniken som kryptovalutorna använder sig av.

Blockchain var och är revolutionerande, och består av delkomponenter (noder) som arbetar tillsammans i ett p2p-nätverk. Blockkedjan ser även till så att alla transaktioner förblir säkra, och så fort någonting nytt händer läggs nya noder till i kedjan. 

Även om blockchain är grundstommen som alla kryptovalutor vilar på kan samma teknik även appliceras inom andra användningsområden. Fraktdokument kan spåras från tillverkare till slutkund, besiktningsprotokoll kan bli mer detaljerade än någonsin och ID-intyg samt pass kan utfärdas på ett betydligt säkrare sätt. 

Altcoins

Altcoins är alternativa kryptovalutor, dvs. kryptovalutor som inte är bitcoin. Altcoin-skaparna letar kontinuerligt efter brister i bitcoin-formeln. Mer specifikt försöker de ta över förstaplatsen som världens mest populära kryptovaluta.

Altcoins består av mining-mynt, såsom Ethereum, som löser avancerade ekvationer för bitcoin-brytarna. Men även stablecoin, som följer valutakurserna slaviskt, och säkerhetstokens, som delas ut i samband med ICO-kampanjer.

Dessa typer av kryptovalutor är i grund och botten bitcoins lömske vän. De fungerar som byggstenar till bitcoin och hjälper ekosystemet undan för undan, men målet är oftast att bräcka storebrorsan.

Top 5 kryptovalutor just nu

#NamePriceMarket CapChangePrice Graph (24h)

Blogg

Vad är Solana?

Solana är en blockchainplattform och en kryptovaluta som du kan investera i.

Myntet kopplat till Solana heter också Solana, förkortas SOL, och är ett av de mest kända altcoins som du kan köpa och sälja på de flesta större plattformar för kryptovaluta.

Solana är idag på plats 9 bland kryptovalutor efter marknadsvärde.

Historien bakom Solana

Själva tekniken bakom Solana lanserades 2017 av Solana Labs, en schweizisk stiftelse, av en man vid namn Anatoly Yakovenko. Anatoly var tidigare medarbetare på Qualcomm och Dropbox och har bred erfarenhet av algoritmer för komprimering och distribuerade system.

2020 lanserades myntet Solana som agerar på blockkedjan.

Protokollet utformades för att underlätta skapandet av decentraliserade applikationer (DApp). Enligt företagets white paper kör Solana på en proof-of-stake-modell. Redan från början beskrevs myntet som ett alternativ till Ethereum.

Solana använder Proof-of-stake

Solana använder en proof-of-stake-mekanism för att tillhandahålla smarta kontrakt.

Proof-of-stake (PoS) är en konsensusalgoritm som används av vissa blockchains för att säkerställa att transaktioner är korrekta och förhindra bedrägerier.

I stället för att använda datorns processorkraft för att lösa komplexa matematiska problem (som i proof-of-work) använder PoS en validerares innehav av kryptovaluta för att avgöra vem som får skapa nästa block på blockchainen.

Valideraren måste “låsa upp” en del av sin kryptovaluta som en säkerhet.

4   fördelar med Solana

  • Solana är snabbt. Solana kan behandla över 50 000 transaktioner per sekund (TPS), vilket är mycket snabbare än många andra blockchains.
  • Solana har låga kostnader. Solana erbjuder snabbare transaktionstider till lägre kostnader jämfört med många andra blockchains.
  • Innovativ teknik. Solana använder en hybrid konsensusmodell som kombinerar proof-of-history (PoH) med proof-of-stake (PoS) för extra utökad säkerhet.
  • Decentraliserat teknik. Solanas protokoll är utformat för att underlätta skapandet av decentraliserade applikationer (DApp).

Hur har Solanas kurs utvecklats?

Solanas kurs har både stigit och sjunkit kraftigt sedan starten. När myntet först började handlas 2020 motsvarade 1 Solana knappt 10 svenska kronor. Kursen stod relativt still fram tills februari 2021 då den kraftigt började gå uppåt.

Toppen nåddes i november 2021 då 1 Solana kostade knappt 2300 kr. Efter toppen sjönk kursen under 2022 ända ner till 100 kr. 2023 har kursen stigit, men i en långsam takt för att idag (juni 2023) handlas till ungefär 220 kr per mynt.

Hur många Solana mynt finns?

Solana har ett totalt utbud av 511 miljoner mynt. I dagsläget (juni 2023) är 355 miljoner mynt i omlopp.

Vad är skillnaden mellan Ethereum och Solana?

Solana och Ethereum är båda blockchainplattformar som används för att skapa decentraliserade applikationer (DApp) och är därför ganska lika. Men det finns några viktiga skillnader.

En av de största skillnaderna är deras konsensusmekanismer. Ethereum använder

Proof-of-work (PoW) för att validera transaktioner. Solana å andra sidan använder en Proof-of-stake (PoS) mekanism, där validerare “låser upp” en del av sin kryptovaluta som en säkerhet för att få rätt att skapa nästa block på blockchainen.

En annan viktig skillnad mellan Solana och Ethereum är deras prestanda. Solana kan behandla över 50 000 transaktioner per sekund (TPS) medan Ethereum endast kan hantera cirka 15 TPS. Detta gör att Solana kan hantera ett stort antal transaktioner samtidigt som kostnaderna hålls nere.

Solana har haft problem med hackers och intrång

Solana blockchain har upplevt flera problem under sina 3 år.

I september 2021 inträffade ett stort avbrott i nätverket. Under 17 timmar kunde inte SOL-kryptovalutan köpas eller säljas eftersom blockkedjan, som marknadsförs som världens snabbaste, inte kunde behandla några transaktioner.

Personer bakom Solana skyllde senare på något som kallades “resursutmattning”. Vissa användare på sociala medier var arga medan andra försvarade Solana.

Solana utsattes också för en hackerattack i augusti 2022 där över 8000 ägare förlorade sina tillgångar. En stämning lämnades in mot plattformen.

Hur kan jag investera i Solana?

För att börja investera i Solana behöver du först skapa ett konto på en kryptovalutabörs som stödjer Solana (tex. Binance eller Coinbase). Verifiera din identitet och sätt sedan in pengar på kontot.

Efter detta lägger du en order på Solana och väntar tills köpet gått igenom. Därefter är det viktigt att förvara dina mynt säkert. Du kan göra detta genom att överföra den till en extern plånbok (fysisk eller digital) med en privat nyckel som du håller hemlig.

Vanliga frågor om Solana

Vad är Solana?

Solana är en blockchainplattform som använder en proof-of-stake-mekanism för att tillhandahålla smarta kontrakt. Myntet som kan handlas på blockkedjan heter Solana (SOL).

Vad skiljer Solana från andra kryptovalutor?

En av de största skillnaderna mellan Solana och andra kryptovalutor är dess snabbhet och låga kostnader för transaktioner. Solana kan behandla över 50 000 transaktioner per sekund (TPS) vilket är mycket snabbare än många andra blockchains.

Hur kan jag köpa Solana?

För att köpa Solana måste du skapa ett konto på en kryptovalutabörs som stöder myntet. När du har verifierat ditt konto och satt in pengar kan du börja investera i Solana.

Är Solana säkert?

Solana använder en Proof-of-Stake-mekanism för att säkerställa att transaktioner är korrekta och förhindra bedrägerier. Detta gör det till en säker plattform för användare som vill delta i decentraliserade applikationer (DApp) och andra aktiviteter på blockchainen.

Låna för att köpa Bitcoin

Det har blivit allt vanligare till att investera i kryptovalutan Bitcoin. Alla investeringar är självklart en risk, men just med Bitcoin är risken relativt stor. Var därför försiktig med att låna till Bitcoin, för lånet ska alltid betalas tillbaka.

Bitcoins – stabil utveckling

Att investera i Bitcoin har under en längre tid nu blivit allt mer och mer populärt, och många intresserad sig för denna kryptovaluta. Innan du gör en investering bör du alltid läsa på, och som med alla andra investeringar finns det både fördelar och nackdelar med Bitcoins.  Investerade du i Bitcoins för cirka 4–5 år sedan, har du troligtvis gjort dig en riktig hacka.

Runt 2017 började Bitcoins öka mer och mer i värde, men fick sig sedan en dipp igenom runt 2018–2019. Men under 2020 fick sig värdet av Bitcoins en rejäl skjuts i höjden, och då snackar vi rejäl. Detta kan självklart kopplas till den pågående coronapandemin, då osäkerheten i världsekonomin har växts sig större och större.

Men innan denna rejäla skjuts i höjden, man vi ändå se att Bitcoins har varit relativt stabil, och det har sakta men säkert ökat i värdet. Vilket gör det till en mycket bra långsiktig investering.

Låna till Bitcoin

Trots att Bitcoins historiskt sett, och även just nu har sett ut som en stabil och bra investering, bör man alltid vara försiktig och helst undvika helt och hållet att låna till en investering, och det gäller såklart även Bitcoins.

En investering är alltid en risk, även om en del investeringar innebär en mycket låg risk så finns den där. Ett lån däremot ska alltid betalas tillbaka, oavsett hur din investering går.

Ska du låna till en investering, ska du se till så att räntan du får av dina investeringar är högre än vad räntan är på lånet du tar. Det här är såklart alltid en risk, eftersom du aldrig kan veta hur en investering kommer att gå. Även om Bitcoins historiskt sett har växt i värde, är det ingen garanti för framtiden. Speciellt inte just nu, när vi absolut inte vet hur ekonomin kommer att påverkas framöver av coronapandemin.

Coronapandemin har varit positiv för Bitcoin, men snabba ökningar kan tyvärr också leda till snabba ras.

Fördelar med att låna till Bitcoin

Trots att vi avråder till att låna till Bitcoin generellt finns det faktiskt en potentiell fördel med det. Även om Bitcoin historiskt sett har varit stabilt långsiktigt, är det ändå en rätt svajig marknaden kortsiktigt. Värdet för Bitcoin kan skilja sig en hel del dag för dag och därför kan det vara bra att försöka time:a marknaden så gott det går.

För att likas med det behöver du ha goda kunskaper om Bitcoin och kunna läsa av börsen på ett bra sätt. Men har du den kunskaper och lyckas se att nu är det mycket som tyder på att värdet kommer få sig en rejäl ökning de kommande dagarna, kan det vara smart att lägga in en större investering precis då. Problemet kan såklart vara att du inte har de pengarna lösa just precis då. Och det är då ett snabblån kommer väl till pass.

Du kan låna pengar snabbt via smslånonline.se och betalar du tillbaka lånet snabbt behöver inte räntor och avgifter bli speciellt dyra alls. Men som sagt, generellt bör du alltid undvika att låna till en investering.

Så kan du låna pengar till Bitcoin

Privatlån (ränta på cirka 7,5 %)

När du tar ett privatlån för att finansiera ditt Bitcoinköp är det vanligt med en ränta på mellan cirka 5 och 10 %. Den exakta räntesats du måste betala beror på dina ekonomiska förutsättningar, främst hur mycket pengar du har över varje månad.

Snabbt lån (ränta på cirka 35 %)

Att ta ett snabbt lån för att finansiera din investering i Bitcoin är alltid en dum idé, främst då räntesatsen ligger på över 35 %. Marknadskursen för Bitcoin kan rimligtvis inte överstiga den räntesats du betalar.

Snabba lån kan vara försvarbart om du exempelvis måste kunna laga bilen för att ta dig till jobbet, eller för att betala en räkning så att du slipper hamna i Kronofogdens register.

Mer specifikt ska du tjäna eller spara pengar på att ta ett snabbt lån. Att finansiera högriskprojekt, som inköp av Bitcoin faktiskt är, det är en riktigt dålig idé.

Tips: Du kan låna med Creditsafe via kreditochfinans

Höj ditt bostadslån (ränta på cirka 1,75 %)

Att finansiera sina investeringar i Bitcoin genom att höja sitt bolån är omständligt. För det första måste du träffa din personliga bankman, och för det andra kan du bli tvungen att amortera mer aggressivt än tidigare. Detta enligt de regler som Finansinspektionen beskriver i sin artikel om det svenska amorteringskravet.

Värt att lägga märke till är att du inte får låna till mer än 85 % av bostadens värde.

Köp kryptovalutor med ditt kreditkort

Att handla med ett kreditkort har många förmåner. Detta gäller även vid köp av kryptovaluta såsom Bitcoin, Ripple och Litecoin. Många personer är rädda för att handla med kreditkort på grund av räntan som tillkommer, men det är viktigt att veta att det inte tillkommer någon ränta alls så länge du betalar av i tid. Du kan handla Bitcoin med kreditkort utan ränta. Många kreditkort har dessutom fördelar som cashback och försäkringar.

 

Hur man går tillväga för att köpa Bitcoin med kreditkort

För att köpa olika kryptovalutor som Ethereum, Ripple och Litecoin är det bra att göra köpet från ett kreditkort med bra förmåner. Har man som avsikt att betala fakturan i tid så är det ingen ide att stirra sig blind på räntan som kreditkortet har, utan det är bättre att läsa på om de olika fördelarna kortet har. De flesta börserna för handel med kryptovaluta är i en annan valuta, vilket gör det till en fördel att handla med ett kreditkort som inte har något valutapåslag eller växlingsavgifter. Har du inte något kreditkort, eller vill se om det finns något bättre kort kan du jämföra de bästa kreditkorten idag för att se vilket som är rätt för dig.

När du sedan har det bästa kreditkortet för dig så finns det många börser att handla på. Coinbase, Bitit och Changelly är exempel på bra ställen för att handla med Ethereum, Bitcoin, Ripple, Litecoin och andra kryptovalutor. De flesta sidorna erbjuder även köp via banköverföring eller vanligt bankkort – men då missar du fördelarna som ett kreditkort har. Det är enkelt att handla kryptovaluta på nätet. Sidorna fungerar lite olika men i grund och botten är de liknande. Du skapar ett konto och gör sedan ett köp, precis som du hade gjort med vilken produkt som helst på internet. Du kan följa kursen i realtid och många sidor erbjuder aviseringar som berättar för dig hur det går för din investering. Vill du sälja är det bara att välja hur mycket du vill sälja och sedan göra ett uttag, eller investera pengarna i en annan kryptovaluta som Ethereum eller Ripple.

 

Vad ska man tänka på när man köper Bitcoin med kreditkort?

Att köpa kryptovaluta, som Ethereum, Ripple eller Bitcoin kommer alltid med en risk som är viktig att räkna in. Oavsett hur man handlar kryptovalutan är det viktigt att vara väl medveten om att värdet faktiskt kan minska – även om de flesta kryptovalutorna växer sig starkare och mer värdefulla över tid. Därför ska man aldrig investera mer pengar än vad man har råd att förlora. Bitcoin är en väldigt volatilt vilket gör att det svänger fort på börsen. Det har finnits stunder där kursen för Bitcoin har varit vart förhållandevis låg och stunder där Bitcoin har nått drömgränsen.

 

Köp bitcoin med kreditkort utan ränta

En sak som gäller specifikt för köp av kryptovaluta med kreditkort är att se till att betala fakturan i tid för att slippa ränta. Detta gäller för alla köp som görs med kreditkort, oavsett om det är kryptovaluta eller något helt annat. På fakturan är det klart och tydligt specificerat hur mycket som måste betalas och när. Kan man inte betala hela beloppet är det viktigt att betala minimibeloppet som står på fakturan – annars riskerar man höga avgifter och en försämrad kreditvärdighet.

 

Strategi för att investera i kryptovaluta gratis

Ett tips är att återinvestera hela eller delar av den eventuella vinsten från kryptovalutan. Låt säga att du har 1 000 kronor som du investerar i Bitcoin och att denna summa växer till 1 100 kronor på en månad. Det är då en bra ide att ta vinsten på 100 kronor och investera på nytt i till exempel Ripple. På så sätt har du kvar den ursprungliga investeringen i Bitcoin, och får en ny investering i Ripple – helt gratis. Ökar Bitcoin igen så kan du ta nästa månads vinst och investera i Litecoin. Med denna taktik är det ingen risk att göra nya investeringar eftersom att de nya investeringarna är gjorda med pengar som du har tjänat på den ursprungliga investeringen. Dock finns det ingenting som garanterar att investeringen kommer att öka, vilken isåfall betyder att denna typ av återinvestering inte är möjlig.

 

Köpa kryptovaluta utan ränta med Revolut

Revoluts kort är inte ett kreditkort vilket betyder att du inte behöver riskera att betala någon ränta. Däremot har Revolut många av de fördelar som ett kreditkort har. Bland annat får du cashback på alla dina köp om du är Metal-användare och dessutom får du ett exklusivt metallkort, tillträde till lounger på flygplatser och tillgång till att handla kryptovaluta direkt i appen.

 

Köp och sälj Bitcoin med ett klick direkt i Revoluts app

Hos Revolut är det enkelt att handla med kryptovaluta. Du kan köpa och sälja valutan med ett par enkla knapptryck. Det går även att skicka kryptovalutan till andra personer som har ett konto hos Revolut – vilket man kan sätta upp på några minuter. Man kan även välja att få notiser när marknaden uppnår ett visst pris så att man kan sälja till det högsta priset, eller köpa när priset är lågt. Det går också att sätta på auto exchange, som betyder att du automatiskt köper eller säljer när ditt önskade pris är uppnått. Allt för att du ska kunna tjäna så mycket pengar som möjligt på kryptovaluta. Du kan dessutom växla direkt mellan de olika kryptovalutorna utan att först sälja. Kostnaden för att handla med krypto hos Revolut är 2,5 % för standardanvändare och 1,5 % för premium- och Metal-användare men detta är inkluderat i kursen.

 

Köp Bitcoin för så lite som 10 kronor

Revolut erbjuder handel i Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH) och Ripple (XRP). Det går att handla för så lite som 10 kronor vilket gör det perfekt för den som vill börja handla med kryptovaluta men inte riktigt vågar ta risken att köpa för större summor. Hos Revolut går det bra att ta sig långsamt in i krypto-världen om man så önskar, men det är även en bra plats för den erfarne i och med den smidiga appen.

Att spekulera i Bitcoin

Bitcoin släpptes på marknaden som den allra första riktiga kryptovalutan år 2009. Själva konceptet beskrevs som en idé redan år 1998, men det dröjde elva år tills den kom att realiseras.

Idag kan vem som helst använda Bitcoin. Det har blivit så pass enkelt att ha en Bitcoin-plånbok och att betala med Bitcoin att i stort sett vem som helst kan göra det. Men det kommer ändå att dröja länge innan kryptovalutor blir vanliga betalningsmetoder på webbshoppar och i butiker.

Först och främst måste nätverket reda ut en del problem, men miljontals människor över hela världen använder sig redan av Bitcoin varje dag. Kanske inte nödvändigtvis som valuta när de handlar mjölk i den lokala affären, utan som en tillgång de kan investera eller spekulera i.

Värdet på Bitcoin varierar kraftigt

Värdet på ett Bitcoin har varierat mellan $0.10 och $20.000 under den tid det har funnits. Det innebär att det finns stora chanser att tjäna pengar på att spekulera i Bitcoin och andra kryptovalutor. De flesta andra kryptovalutor följer Bitcoins kurs, med små undantag. Därför kan det löna sig att ta ett privatlån och investera i Bitcoin, så länge man vet vad man gör.

Priset för ett Bitcoin kan variera mycket från en dag till en annan. Om du till exempel investerade i ett Bitcoin för 5 år sedan skulle du då ha betalat ungefär 3.000 kronor. Idag ligger värdet på runt 90.000 kronor. Det är en enorm ökning, men det har inte alltid gått uppåt. I slutet av år 2018 var värdet uppe i nästan 200.000 kronor, och ett år senare var det nere i ett värde av totalt ungefär 30.000 kronor.

Om du planerar att ta ett lån, oavsett om det är för att investera eller om det är till något annat, är det viktigt att du ser till att få så bra villkor som möjligt på lånet. Om du ansöker hos Sambla så får du garanterat de bästa villkoren som går, utifrån din situation i dagsläget. De låter alla långivare slåss om att ge dig lägst ränta, så att du slipper betala mer än du måste.

Bitcoin har oftast väldigt låga transaktionsavgifter, vilket är ytterligare en stor fördel. Det kan innebära en stor skillnad för de som spekulerar i Bitcoin och andra kryptovalutor. Avgifterna beror på hur stor belastningen är i systemet. Ju fler transaktioner som sker under en viss tid, desto mer kostar det att skicka pengar.

Föddes ur finanskrisen

Bitcoin lanserades strax efter den stora finanskrisen år 2008. Flera storbanker hade kollapsat och människor över hela världen hade blivit av med sina besparingar. Det var många som kände att de inte kunde lita på finansinstituten. När Bitcoin var helt nytt var det därför många som trodde att vi i framtiden uteslutande skulle ha kryptovalutor. De trodde att Bitcoin var en stor del av lösningen på världens ekonomiska problem.

Idag vet vi att det antagligen aldrig kommer att bli så, och dessutom att det finns utmaningar. Men flera stora banker och företag handlar redan med Bitcoin på samma sätt som de handlar med alla andra valutor. Kryptovalutorna har kommit in på en marknad som stått i stort sett orörda i årtusenden, och än så länge har vi bara sett början.

Vilka kryptovalutor bör man satsa på?

Vilken kryptovaluta är bäst – eller vilken kryptovaluta ska man investera i? Precis där har ni två raka frågor, men svaren är tyvärr lite mer krokiga. Många anser att Bitcoin är den mest fulländade kryptovalutan, och att en investering i just den är en mycket bra idé.

Men det skadar aldrig att sprida risken genom att köpa på sig fler typer av kryptovalutor, såsom Dogecoin och/eller Litecoin.

Gör så har för att maximera era chanser för att bli lyckosamma inom krypto-trading:

#1. Gör all nödvändig research: Ta reda på hur de olika valutorna fungerar, dvs. hur de skiljer sig från varandra och vilka likheter som existerar. Ni bör även ha vetskap om att det är framtidsutsikten som påverkar priset, inget annat. Bara för att kursen för en specifik kryptovaluta pekar uppåt betyder inte det att man ror hem drösvis med pengar per automatik.

#2. Bredda investeringen: Många erfarna aktiehandlare väljer att köpa olika typer av aktier, dvs. både lågrisk- och högriskaktier. Exakt samma metod bör tillämpas vid krypto-handel, så köp av nya kryptovalutor kan faktiskt löna sig – om rätt förutsättningar finns vill säga.

#3. Klargör hur länge ni vill investera: Ska ni investera på lång eller kort sikt? Ett tydligt svar på den frågan bör vara på plats innan ni köper kryptovaluta. Vi anser att krypto-investerare bör spara långsiktigt, då många av de större kryptovalutorna har goda chanser att utvecklas rejält sett till ett längre tidsspann. Sist men inte minst: Bitcoin var från början en lilleputt-valuta med ett värde på ett fåtal ören, som numera är värd nästan 70.000 kronor stycket. Investerare som sålde i förtid lär ångra sina beslut med facit i hand.

Om ni prompt vill investera kortsiktigt kan ICO (Initial Coin Offering)-projekt vara någonting att satsa på. Samma typ av projekt innefattar kryptovalutor som befinner sig i utvecklingsstadiet, och många av dem kan bära frukt – även om vi inte kan lämna ut några garantier på att så blir fallet.

Vilka kryptovalutor finns på Avanza?

På den svenska investeringsplattformen Avanza hittar ni ett flertal kryptovalutor, såsom Bitcoin och Ethereum. Ni bör dock vara medvetna om att ni investerar i certifikat, och därmed inte äger kryptovalutan ifråga. Certifikatet återspeglar alltid den relevanta kursen, och de risker som nämns består bland annat av valutarisk samt kreditrisk, enligt Avanza Academy.

Vilka kryptovalutor kan man bryta (minea)?

Är det en bra idé att bryta kryptovalutor? Kanske – men innan vi snöar in oss på svaret går vi igenom vad brytning eller mining av kryptovalutor faktiskt innebär. I korta ordalag använder kryptogrävarna överbliven datorkraft för att säkra upp kryptonätverket samt hjälpa till vid transaktioner. Som plåster på såren får de ny valuta, som delas ut under jämna intervaller.

Lönsamheten beror på ett antal faktorer, såsom den aktuella elförbrukningen, tajming, hårdvaruriggen samt ren och skär tur. Och nepp – Bitcoin beskrivs inte längre som den mest lönsamma valutan, åtminstone inte för miners. Numera krävs rejäla riggar för att ens lämna ett avtryck inom Bitcoin mining-svängen. Många beskriver de nyare kryptovalutorna som ett bättre alternativ inom mining, då konkurrensen är lägre.

Då var det dags att svara på rubrikfrågan: Följande kryptovalutor (och många fler) kan brytas: Bitcoin, ZCash, Monero, Litecoin, Dogecoin och Ethereum.

Tillägg: Vi samarbetar inte med Avanza eller någon annan investeringsplattform. De råd som ges i artikeln bör ses som just detta, oprofessionella råd, och inget mer. Det är alltid ni själva som ansvarar för era investeringar, men vi önskar er såklart all lycka om ni väljer att köpa eller gräva kryptovaluta.

Fördelar och nackdelar med bitcoin

Fysiska betalningar har ersatts med digitala alternativ. Först ut var konto- och kreditkorten, sen kom Paypal och slutligen ändrade bitcoin scenen. Bitcoin ses inte bara som en kryptovaluta, utan även som en investeringsmetod. Här kikar vi närmare på ett gäng för- och nackdelar som bitcoin-användare bör ha vetskap om.

4 fördelar med bitcoin

Bitcoin minskar risken för bedrägerier: Bitcoin kan inte förfalskas och det är omöjligt att dra tillbaka transaktioner som redan är utförda. Det bör leda till att bedrägeri-risken minskar.

Bitcoin-värdet är stabilt över tid: Traditionella valutor kan manipuleras av centralbanker och myndigheter. Samma brist existerar inte på bitcoin-sidan. Väl där hittar vi inga kontrollerande mellanparter som kan komma och styra och ställa. Nya bitcoin sipprar ut i en förutbestämd takt tack vara krypto-brytarna, det är ytterligare en faktor som bidrar till valutans stabilitet.

Bitcoin är en säker betalmodell: Bitcoin lagras med hjälp av privata kryptoplånböcker, och handelsplatserna tillämpar moderna säkerhetsprinciper såsom tvåfaktorsautentisering och whitelisting. Risken för att någon ska kunna kapa er identitet är dessutom minimal, då ni identifieras med hjälp av ett nummer, och inte ett namn och/eller ett foto.

Bitcoin-marknaden är enorm: Över 2.2 miljarder människor har tillgång till internet, och kan därför handla med bitcoin. Tillväxtpotentialen är därför mycket stor i utvecklingsländer såsom Kenya, där bitcoin-finansiering och bitcoin-överföringar blivit alltmer populära.

4 nackdelar med bitcoin

Förtroendet från allmänheten kan minska: Myndighetsregleringar (tex. förbud av olika slag), tekniska misstag (tex. hårddiskkrascher) och den mänskliga faktorn (tex. glömda lösenord) är tre av de största hoten. De är inte förödande i sig, men framtidstron, och därmed även växelkursen – kan påverkas negativt om allt inte flyter på som det ska.

Andra kryptovalutor hotar Bitcoin: Alt-valutor såsom ethereum försöker förbättra bitcoin-formeln och gör allt för att försöka sno åt sig förstaplatsen från bitcoin. Många alt-valutor bjussar på snabbare och mer effektiva transaktioner, men än så länge är bitcoin mest populärt – och så lär det förbli även i framtiden.

Somliga köper illegala tjänster med Bitcoin:bitcoin är världens mest populära kryptovaluta är det oftast den som används vid illegala köp. På Dark Net säljs bland annat vapen samt droger, och illegala abonnemang av olika slag betalas oftast med exakt samma valuta. Myndigheter och storföretag använder det faktumet för att svartmåla bitcoin, och det är problematiskt.

Pengar kan inte betalas tillbaka vid felköp: Alla transaktioner är slutgiltiga. Det förminskar förstås risken för bedrägerier, men om en hacker tar sig in och för över pengar hej vilt kan denne inte spåras. Exakt samma sak gäller om ni köper en vara som aldrig dimper ner i lådan. Då ni inte kan spåra säljaren är loppet kört. De här faktorerna kan leda till att förtroendet för valutan minskar, så även växelkursen. 

Sammanfattningsvis anser vi att fördelarna väger betydligt tyngre i jämförelse med nackdelarna. Men det är alltid ni som avgör huruvida ni vill använda er av bitcoin eller inte – och tack vare den här artikeln borde ni ha lite mer kött på benen.

Vad är och hur fungerar whitelisting?

Whitelisting, eller vitlistning, innebär att någonting släpps igenom helt utan granskning, enligt DI:s it-ordbok. Motsatsen till vitlistning är det mer välkända begreppet svartlistning, som innebär att ingenting släpps igenom. 

Whitelisting inom Bitcoin-branschen

Bitcoin-ägare köper och säljer valutan via handelsplatser, och lagrar samma valuta i digitala plånböcker. Många handelsplattformar för kryptovalutor, såsom Coinbase, beskriver whitelisting som ett säkerhetsverktyg som ser till att rätt kund får ta del av rätt utbetalning. 

Mer specifikt kopplas whitelist-funktionen mot en bestämd plånboksadress, så att obehöriga personer aldrig ska kunna begära ut pengar utan kontoägarens tillåtelse. Utöver plånboks-vitlisningen existerar även IP-vitlistning – där ett bestämt IP-nummer måste användas för att kryptovalutan ska kunna röra på sig. Den metoden är dock aningen mer tekniskt avancerad, då många svenska operatörer delar ut IP-adresser dynamiskt (slumpvis).

De olika bitcoin-plattformarna tillämpar olika regler för whitelisting. Somliga har en åtta timmar lång betänketid som träder ikraft som en form av extra säkerhetslager, medan andra inte tillämpar någon betänketid överhuvudtaget.

Fördelar med whitelisting

Om en hackare kommer över ditt konto kan denne inte ta ut några pengar: Allt samma person kan göra är att föra över pengar till din plånbok, ingen annanstans. Om du stänger av whitelisting-funktionen försämras säkerhetsläget rejält, då de bitcoin som finns på handelsplatsen kan hamna precis var som helst. 

Det är enkelt att använda sig av whitelisting-funktionen: Det tar som mest några minuter att aktivera ett whitelist-skydd. Färdiga guider finns nästan alltid på plats på bitcoin-plattformarnas respektive webbsidor.

Nackdelar med whitelisting

Somliga kryptoplattformar tar betalt för att vitlista plånboksadresser: Vitlistningen ses ibland som en extrafunktion som plattformarna känner att de kan ta betalt för. En annan vanlig begränsning består av att kunderna bara får vitlista en plånboksadress utan kostnad. Om de vill kunna vitlista flera adresser än så måste de teckna sig för mer påkostade abonnemang.

Räcker whitelisting – bör ni tillämpa andra säkerhetsfunktioner?

Whitelisting är en utmärkt säkerhetsfunktion, men den räcker inte hela vägen fram. Ni bör även använda er av tvåfaktorsautentisering – där alla överföringar måste godkännas via en andra part. Många bitcoin-plattformar använder sig av Google Authenticator, som är gratis, byter giltighetskod var 30:e sekund, och betraktas som mycket säker. Kostnadsbelagda tvåfaktorsautentiserings-verktyg såsom YubiKey kan också vara ett bra alternativ, men Googles verktyg bör dock passa för de allra flesta.

Utöver det är det viktigt att ni väljer ett starkt lösenord som bedragarna inte kan gissa sig till. Säkra lösenord bör bestå av minst 15 tecken och ni bör även baka in symboler samt nummer i smeten. Tänk gärna på att hackarna nästan alltid använder sig av bokstavsattack-mjukvara, som är mästare på att identifiera vanliga lösenordskombinationer. Det är dessutom en bra idé att använda olika lösenord för olika webbtjänster. Om kryptoplattformen delar lösenord med andra plattformar kan hackarna ta sig in lätt som en plätt så fort en dataläcka inträffat. För att sammanfatta läget: använd säkra samt unika lösenord, och återanvänd inte gamla sådana. Om ni har råd att slanta upp för en lösenordshanterare, som låser alla lösenord med en huvudnyckel, kan även det vara värt en funderare.

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 11,784.04 1.14%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 456.86 8.31%
  • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.35%
  • rippleXRP (XRP) $ 0.290030 2.79%
  • chainlinkChainLink (LINK) $ 15.95 4.18%
  • polkadotPolkadot (DOT) $ 6.49 9.18%
  • bitcoin-cashBitcoin Cash (BCH) $ 276.95 0.03%
  • litecoinLitecoin (LTC) $ 62.44 1.05%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.124835 8.15%
  • bitcoin-cash-svBitcoin SV (BSV) $ 195.44 0.04%
  • crypto-com-chainCrypto.com Coin (CRO) $ 0.180791 0.96%
  • binancecoinBinance Coin (BNB) $ 23.19 1.01%
  • eosEOS (EOS) $ 3.29 1.46%
  • tezosTezos (XTZ) $ 3.34 1.76%
  • tronTRON (TRX) $ 0.030010 14.5%
  • stellarStellar (XLM) $ 0.098108 1.15%
  • cosmosCosmos (ATOM) $ 7.45 0.96%
  • moneroMonero (XMR) $ 94.20 0.99%
  • okbOKB (OKB) $ 5.86 7.08%
  • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00 0.56%
  • neoNEO (NEO) $ 20.77 0.79%
  • nemNEM (XEM) $ 0.154650 15.9%
  • leo-tokenLEO Token (LEO) $ 1.27 0.5%
  • umaUMA (UMA) $ 22.37 25.33%
  • huobi-tokenHuobi Token (HT) $ 5.00 2.39%
  • vechainVeChain (VET) $ 0.017073 3.95%
  • yearn-financeyearn.finance (YFI) $ 34,390.00 8.95%
  • iotaIOTA (MIOTA) $ 0.366319 0.55%
  • ethlendAave (LEND) $ 0.764663 2.63%
  • cdaicDAI (CDAI) $ 0.020896 0.15%
  • havvenSynthetix Network Token (SNX) $ 7.51 5.2%
  • compound-governance-tokenCompound (COMP) $ 260.97 22.74%
  • dashDash (DASH) $ 87.29 0.17%
  • zcashZcash (ZEC) $ 80.08 1.16%
  • ethereum-classicEthereum Classic (ETC) $ 6.71 0.86%
  • omisegoOMG Network (OMG) $ 5.07 3.64%
  • makerMaker (MKR) $ 733.51 10.74%
  • ontologyOntology (ONT) $ 0.903927 1.44%
  • nxmNXM (NXM) $ 74.65 9.7%
  • basic-attention-tokenBasic Attention Token (BAT) $ 0.343770 0.49%
  • theta-tokenTheta Network (THETA) $ 0.486567 4.06%
  • republic-protocolREN (REN) $ 0.545455 17.9%
  • ampleforthAmpleforth (AMPL) $ 2.17 21.74%
  • daiDai (DAI) $ 1.02 0.64%
  • 0x0x (ZRX) $ 0.606733 1.98%
  • algorandAlgorand (ALGO) $ 0.533266 2.29%
  • kusamaKusama (KSM) $ 46.75 39.91%
  • compound-ethercETH (CETH) $ 9.15 8.42%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.003250 0.65%
  • ftx-tokenFTX Token (FTT) $ 4.31 4.28%