Immvr.se → En hemsida om blockchain & kryptovalutor

Mannen, kvinnan eller gruppen som ligger bakom bitcoin, Satoshi Nakamoto – har förändrat världen för alltid. Bitcoin har revolutionerat finansmarknaden och i dess följe hittar vi fler spännande valutor.

Kryptovalutor är i korthet en databas som ingen kan manipulera utan att rätt villkor är uppfyllda. Samma valuta är decentraliserad och helt befriad från övervakande parter, såsom centralbanker och myndigheter. 

Ny kryptovaluta skapas med hjälp av krypto miners, eller kryptobrytare, som förfogar över kraftfull hårdvara som ser till att transaktionerna går som de ska. 

Investerare kan köpa kryptovaluta via internationella handelsplatser såsom Coinbase, men i Sverige väljer många att handla via Avanza eller Safello. Om ni handlar via Safello behöver ni ha tillgång till Swish, Bank-ID samt en kryptoplånbok. Men om det istället är Avanza som gäller räcker ett Avanza-konto fint. Men tänk gärna på att Avanza endast säljer certifikat – det är en väsentlig skillnad i jämförelse med de befintliga handelsplattformarna.

Bitcoin

Bitcoin presenterades som ett koncept av Satoshi Nakamoto, samma man som låg bakom blockchain-tekniken. Han ville skapa en decentraliserad, ospårbar och säker valuta – helt utan någon kontrollerande central part, och det har han lyckats ruskigt bra med.

Bitcoin skiljer sig rejält i jämförelse med traditionella valutor, såsom kronan. Bitcoin kan inte manipuleras på samma sätt som fysiska valutor, och värdet bör hålla sig stabilt över tid då det ett bestämt antal bitcoin äntrar marknaden i en stadig takt. 

Samma valuta är dock inte helt anonym då plånboksadresserna kan kartläggas, åtminstone i teorin. 

Blockchain

Blockchain, eller blockkedjan, kom till världen tack vare Satoshi Nakamoto. Blockchain är ingen kryptovaluta, utan en del av den bakomliggande tekniken som kryptovalutorna använder sig av.

Blockchain var och är revolutionerande, och består av delkomponenter (noder) som arbetar tillsammans i ett p2p-nätverk. Blockkedjan ser även till så att alla transaktioner förblir säkra, och så fort någonting nytt händer läggs nya noder till i kedjan. 

Även om blockchain är grundstommen som alla kryptovalutor vilar på kan samma teknik även appliceras inom andra användningsområden. Fraktdokument kan spåras från tillverkare till slutkund, besiktningsprotokoll kan bli mer detaljerade än någonsin och ID-intyg samt pass kan utfärdas på ett betydligt säkrare sätt. 

Altcoins

Altcoins är alternativa kryptovalutor, dvs. kryptovalutor som inte är bitcoin. Altcoin-skaparna letar kontinuerligt efter brister i bitcoin-formeln. Mer specifikt försöker de ta över förstaplatsen som världens mest populära kryptovaluta.

Altcoins består av mining-mynt, såsom Ethereum, som löser avancerade ekvationer för bitcoin-brytarna. Men även stablecoin, som följer valutakurserna slaviskt, och säkerhetstokens, som delas ut i samband med ICO-kampanjer.

Dessa typer av kryptovalutor är i grund och botten bitcoins lömske vän. De fungerar som byggstenar till bitcoin och hjälper ekosystemet undan för undan, men målet är oftast att bräcka storebrorsan.

Top 5 kryptovalutor just nu

#NamePriceMarket CapChangePrice Graph (24h)

Blogg

Fördelar och nackdelar med bitcoin

Fysiska betalningar har ersatts med digitala alternativ. Först ut var konto- och kreditkorten, sen kom Paypal och slutligen ändrade bitcoin scenen. Bitcoin ses inte bara som en kryptovaluta, utan även som en investeringsmetod. Här kikar vi närmare på ett gäng för- och nackdelar som bitcoin-användare bör ha vetskap om.

4 fördelar med bitcoin

Bitcoin minskar risken för bedrägerier: Bitcoin kan inte förfalskas och det är omöjligt att dra tillbaka transaktioner som redan är utförda. Det bör leda till att bedrägeri-risken minskar.

Bitcoin-värdet är stabilt över tid: Traditionella valutor kan manipuleras av centralbanker och myndigheter. Samma brist existerar inte på bitcoin-sidan. Väl där hittar vi inga kontrollerande mellanparter som kan komma och styra och ställa. Nya bitcoin sipprar ut i en förutbestämd takt tack vara krypto-brytarna, det är ytterligare en faktor som bidrar till valutans stabilitet.

Bitcoin är en säker betalmodell: Bitcoin lagras med hjälp av privata kryptoplånböcker, och handelsplatserna tillämpar moderna säkerhetsprinciper såsom tvåfaktorsautentisering och whitelisting. Risken för att någon ska kunna kapa er identitet är dessutom minimal, då ni identifieras med hjälp av ett nummer, och inte ett namn och/eller ett foto.

Bitcoin-marknaden är enorm: Över 2.2 miljarder människor har tillgång till internet, och kan därför handla med bitcoin. Tillväxtpotentialen är därför mycket stor i utvecklingsländer såsom Kenya, där bitcoin-finansiering och bitcoin-överföringar blivit alltmer populära.

4 nackdelar med bitcoin

Förtroendet från allmänheten kan minska: Myndighetsregleringar (tex. förbud av olika slag), tekniska misstag (tex. hårddiskkrascher) och den mänskliga faktorn (tex. glömda lösenord) är tre av de största hoten. De är inte förödande i sig, men framtidstron, och därmed även växelkursen – kan påverkas negativt om allt inte flyter på som det ska.

Andra kryptovalutor hotar Bitcoin: Alt-valutor såsom ethereum försöker förbättra bitcoin-formeln och gör allt för att försöka sno åt sig förstaplatsen från bitcoin. Många alt-valutor bjussar på snabbare och mer effektiva transaktioner, men än så länge är bitcoin mest populärt – och så lär det förbli även i framtiden.

Somliga köper illegala tjänster med Bitcoin:bitcoin är världens mest populära kryptovaluta är det oftast den som används vid illegala köp. På Dark Net säljs bland annat vapen samt droger, och illegala abonnemang av olika slag betalas oftast med exakt samma valuta. Myndigheter och storföretag använder det faktumet för att svartmåla bitcoin, och det är problematiskt.

Pengar kan inte betalas tillbaka vid felköp: Alla transaktioner är slutgiltiga. Det förminskar förstås risken för bedrägerier, men om en hacker tar sig in och för över pengar hej vilt kan denne inte spåras. Exakt samma sak gäller om ni köper en vara som aldrig dimper ner i lådan. Då ni inte kan spåra säljaren är loppet kört. De här faktorerna kan leda till att förtroendet för valutan minskar, så även växelkursen. 

Sammanfattningsvis anser vi att fördelarna väger betydligt tyngre i jämförelse med nackdelarna. Men det är alltid ni som avgör huruvida ni vill använda er av bitcoin eller inte – och tack vare den här artikeln borde ni ha lite mer kött på benen.

Vad är och hur fungerar whitelisting?

Whitelisting, eller vitlistning, innebär att någonting släpps igenom helt utan granskning, enligt DI:s it-ordbok. Motsatsen till vitlistning är det mer välkända begreppet svartlistning, som innebär att ingenting släpps igenom. 

Whitelisting inom Bitcoin-branschen

Bitcoin-ägare köper och säljer valutan via handelsplatser, och lagrar samma valuta i digitala plånböcker. Många handelsplattformar för kryptovalutor, såsom Coinbase, beskriver whitelisting som ett säkerhetsverktyg som ser till att rätt kund får ta del av rätt utbetalning. 

Mer specifikt kopplas whitelist-funktionen mot en bestämd plånboksadress, så att obehöriga personer aldrig ska kunna begära ut pengar utan kontoägarens tillåtelse. Utöver plånboks-vitlisningen existerar även IP-vitlistning – där ett bestämt IP-nummer måste användas för att kryptovalutan ska kunna röra på sig. Den metoden är dock aningen mer tekniskt avancerad, då många svenska operatörer delar ut IP-adresser dynamiskt (slumpvis).

De olika bitcoin-plattformarna tillämpar olika regler för whitelisting. Somliga har en åtta timmar lång betänketid som träder ikraft som en form av extra säkerhetslager, medan andra inte tillämpar någon betänketid överhuvudtaget.

Fördelar med whitelisting

Om en hackare kommer över ditt konto kan denne inte ta ut några pengar: Allt samma person kan göra är att föra över pengar till din plånbok, ingen annanstans. Om du stänger av whitelisting-funktionen försämras säkerhetsläget rejält, då de bitcoin som finns på handelsplatsen kan hamna precis var som helst. 

Det är enkelt att använda sig av whitelisting-funktionen: Det tar som mest några minuter att aktivera ett whitelist-skydd. Färdiga guider finns nästan alltid på plats på bitcoin-plattformarnas respektive webbsidor.

Nackdelar med whitelisting

Somliga kryptoplattformar tar betalt för att vitlista plånboksadresser: Vitlistningen ses ibland som en extrafunktion som plattformarna känner att de kan ta betalt för. En annan vanlig begränsning består av att kunderna bara får vitlista en plånboksadress utan kostnad. Om de vill kunna vitlista flera adresser än så måste de teckna sig för mer påkostade abonnemang.

Räcker whitelisting – bör ni tillämpa andra säkerhetsfunktioner?

Whitelisting är en utmärkt säkerhetsfunktion, men den räcker inte hela vägen fram. Ni bör även använda er av tvåfaktorsautentisering – där alla överföringar måste godkännas via en andra part. Många bitcoin-plattformar använder sig av Google Authenticator, som är gratis, byter giltighetskod var 30:e sekund, och betraktas som mycket säker. Kostnadsbelagda tvåfaktorsautentiserings-verktyg såsom YubiKey kan också vara ett bra alternativ, men Googles verktyg bör dock passa för de allra flesta.

Utöver det är det viktigt att ni väljer ett starkt lösenord som bedragarna inte kan gissa sig till. Säkra lösenord bör bestå av minst 15 tecken och ni bör även baka in symboler samt nummer i smeten. Tänk gärna på att hackarna nästan alltid använder sig av bokstavsattack-mjukvara, som är mästare på att identifiera vanliga lösenordskombinationer. Det är dessutom en bra idé att använda olika lösenord för olika webbtjänster. Om kryptoplattformen delar lösenord med andra plattformar kan hackarna ta sig in lätt som en plätt så fort en dataläcka inträffat. För att sammanfatta läget: använd säkra samt unika lösenord, och återanvänd inte gamla sådana. Om ni har råd att slanta upp för en lösenordshanterare, som låser alla lösenord med en huvudnyckel, kan även det vara värt en funderare.

 • bitcoinBitcoin (BTC) $ 6,774.90 0.9%
 • ethereumEthereum (ETH) $ 142.57 0.38%
 • rippleXRP (XRP) $ 0.178672 0.96%
 • tetherTether (USDT) $ 0.999539 0.08%
 • bitcoin-cashBitcoin Cash (BCH) $ 235.40 1.21%
 • bitcoin-cash-svBitcoin SV (BSV) $ 176.39 1.29%
 • litecoinLitecoin (LTC) $ 40.55 0.22%
 • eosEOS (EOS) $ 2.34 0.32%
 • binancecoinBinance Coin (BNB) $ 13.67 0.29%
 • okbOKB (OKB) $ 4.68 1.43%
 • tezosTezos (XTZ) $ 1.68 1.32%
 • leo-tokenLEO Token (LEO) $ 1.03 0.17%
 • cardanoCardano (ADA) $ 0.031985 0.3%
 • moneroMonero (XMR) $ 53.83 1.2%
 • huobi-tokenHuobi Token (HT) $ 3.72 3.93%
 • stellarStellar (XLM) $ 0.041695 0.62%
 • chainlinkChainLink (LINK) $ 2.29 0.84%
 • tronTRON (TRX) $ 0.011845 1.22%
 • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 0.998400 0.01%
 • crypto-com-chainCrypto.com Coin (CRO) $ 0.048715 1.22%
 • dashDash (DASH) $ 67.46 2.07%
 • ethereum-classicEthereum Classic (ETC) $ 5.09 0.75%
 • neoNEO (NEO) $ 7.07 0.23%
 • iotaIOTA (MIOTA) $ 0.148043 0.63%
 • cosmosCosmos (ATOM) $ 2.02 0.07%
 • nemNEM (XEM) $ 0.037495 0.97%
 • zcashZcash (ZEC) $ 33.00 1.35%
 • makerMaker (MKR) $ 309.21 1.88%
 • paxos-standardPaxos Standard (PAX) $ 0.998962 0%
 • ontologyOntology (ONT) $ 0.383813 0.3%
 • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.001865 0.9%
 • basic-attention-tokenBasic Attention Token (BAT) $ 0.148018 1.71%
 • vechainVeChain (VET) $ 0.003226 0.16%
 • decredDecred (DCR) $ 12.14 3.06%
 • true-usdTrueUSD (TUSD) $ 0.998169 0.15%
 • liskLisk (LSK) $ 0.970668 1.52%
 • bitcoin-goldBitcoin Gold (BTG) $ 7.36 0.73%
 • hedera-hashgraphHedera Hashgraph (HBAR) $ 0.033295 0.51%
 • iconICON (ICX) $ 0.237275 1.14%
 • algorandAlgorand (ALGO) $ 0.177281 5.95%
 • qtumQtum (QTUM) $ 1.27 0.2%
 • augurAugur (REP) $ 9.77 1.26%
 • 0x0x (ZRX) $ 0.153352 0.56%
 • wavesWaves (WAVES) $ 0.936679 2.02%
 • bitcoin-diamondBitcoin Diamond (BCD) $ 0.491674 0.16%
 • ravencoinRavencoin (RVN) $ 0.015511 0.21%
 • bytomBytom (BTM) $ 0.057052 0.74%
 • enjincoinEnjin Coin (ENJ) $ 0.096658 4.25%
 • daiDai (DAI) $ 1.01 0.08%
 • monacoinMonaCoin (MONA) $ 1.20 0.84%