Bitcoin är världens mest kända kryptovaluta, och alla andra digitala valutor har hamnat i dess skugga. Som en konsekvens av det har begreppet altcoins myntats. Altcoins står för alternativa kryptovalutor, dvs. kryptovalutor som inte är bitcoin.
I början av 2020 fastslog investeringsplattformen Investopedia att det finns omkring 5.000 altcoins. De omsätter totalt 34% av kryptomarknaden.
Altcoin-skaparna letar efter svagheter
Som vi redan gått igenom ska altcoin betraktas som ett alternativ till bitcoin. Men det räcker inte. Altcoin-valutorna måste vara unika i jämförelse med bitcoin för att lyckas. Mer specifikt letar altcoin-skaparna efter brister i bitcoin-formeln, men det är svårt. Bitcoin är knappast störst av en slump, många altcoin-valutor använder sig exakt samma teknik som bitcoin tillämpar, och kan knappast beskrivas som unika.
Altcoin har olika tillämpningsområden
Från början var altcoin-valutorna rena bitcoin-kloner, men allteftersom har altcoin breddats, och numera existerar många typer av alternativa mynt.
Mining-mynten löser avancerade algoritmer, påminner till viss del om bitcoin men klassificeras trots allt som altcoin. Ethereum är ett av de mest populära mining-mynten.
Stablecoin-skaparna anser att bitcoin-kursen är alltför ostabil, och försöker täppa till det ”tillkortakommandet” genom att vila sig mot traditionella valutakurser. Många stablecoin följer USA-dollarn och/eller euron slaviskt, och tack vare det bör stablecoin-valutorna ses som ett lågriskalternativ i jämförelse med bitcoin. Libra är den mest kända stablecoin-valutan.
Säkerhetstokens delas oftast ut i samband med ICO-kampanjer, och påminner starkt om vanliga aktieaffärer. Investerare köper in sig och lovas en del av kakan om projektet blir lyckosamt.
Altcoin är mer mångsidiga i jämförelse med bitcoin, och har sin plats inom kryptovärlden – som ni precis märkt.