År 2019 blev bitcoin-handlaren Linus Dunkers tvungen att betala omkring 8 miljoner kronor till Skatteverket. Enligt Dunkers motsvarade det en vinstskatt på 300%, vilket han ansåg var rent kriminellt. Fallet avgörs just nu i Förvaltningsrätten, och det är osäkert vem som kommer få rätt för sin sak.
Som ni själva märker är det viktigt att ha koll på vilka skatteregler som gäller. Dunkers hade det inte, och kan få plikta rejält för det tillkortakommandet. Här går vi igenom vilka regler som gäller för svenska bitcoin-handlare, hur ni deklarerar era bitcoin-köp, vilka skattesatser som gäller samt mycket mer.
Måste man deklarera sina vinster?
Ja, Skatteverket jagar krypto-handlare som aldrig förr, rapporterar Dagens Industri. Och om bitcoin-kursen går starkt under ett specifikt år kan ni räkna med att de är på hugget. Deras regler är solklara:
”Om du har sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta behöver du redovisa detta till Skatteverket i samband med att du deklarerar. Har du gjort vinst ska du betala skatt på din vinst, och om du har gjort förlust får du dra av en del av den.”
Hur redovisar man sina bitcoin-vinster?
Skatteverket ser bitcoin som en virtuell valuta, och inte som en traditionell sådan. Detta då det inte finns någon central utfärdare eller någon officiell valutakurs som alla tvingas följa. Mer specifikt menar Skatteverket att bitcoin-vinster ska beskattas som ”andra tillgångar” på K4-blanketten. Det är en trettioprocentig vinstskatt som gäller och om ni skulle göra en förlust är den avdragsgill till 70 procent.
Den skattesats som är aktuell vid försäljning (30%) är dessutom giltig om ni skulle handla varor eller tjänster för kryptovalutan. Exakt samma regler gäller vid byten av kryptovalutor. Om ni exempelvis bytt litecoin mot bitcoin och kammat hem 3.000 på den transaktionen ska det beloppet ses som en vinst, och beskattas som en sådan (30%). Ni får med andra ord plikta strax under en tusenlapp.
Hur vet skatteverket att ni tjänat pengar på Bitcoin?
Alla svenska krypto-plattformar måste lämna ut uppgifter som rör eventuella vinster eller förluster till skatteverket. Det fastslogs av förvaltningsrätten år 2015. Svenska bitcoin-plattformar såsom BTCX protesterade och menade att anonymiteten skulle försvinna, men trots det står beslutet fast.
Om ni använder er av utländska handelsplattformar förblir Skatteverket ovetande om era eventuella vinster, men då samma myndighet har full koll på alla inbetalningar som sker till era konton är det en mycket dum idé att försöka ”lura systemet”.
Kan man slippa skatta för sina bitcoin-vinster?
Nej, men nästan. Om ni köper bitcoin-certifikat via Avanza och placerar dem i ett ISK-konto dras en fast schablonbelopp årligen. Ni slipper därmed pilleriplocka med deklarationsblanketter och annat trams då allt sköts per automatik. Schablonavgiften motsvarar oftast några enstaka procent, så det tillvägagångssättet är oftast att föredra.
Det enda kruxet är att den procentuella avgiften tas ut oavsett om ni tjänat några pengar på Bitcoin eller inte, men trots det väljer många att gå ISK-vägen i vilket fall. Slutligen vill vi påminna om att ni måste placera bitcoin-certifikatet i ett ISK-konto om ni vill ta del av den lägre schablonavgiften, om ni inte gör så är det 30% vinstskatt som gäller – precis som vanligt.
Tillägg: Vi har inget samröre med vare sig Avanza eller andra kryptoplattformar.